برق

آشنایی با سیم برق

کاربر بلاگیکس کاربر بلاگیکس کاربر بلاگیکس · 1400/10/23 23:52 ·

در این مقاله قصد داریم به بررسی سیم برق بپردازیم.
سیم و کابل اصطلاحاتی هستند که امروزه به طور مکرر در زمینه برق و ارتباطات استفاده می شود. بسیاری از افراد اطلاعات کاملی در مورد این دو موضوع ندارند و به اشتباه فکر می کنند که این دو به یکدیگر شباهت دارند اما در واقع کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند. در این مقاله سعی داریم در مورد سیم برق به شما توضیح مختصری بدهیم. در یک تعریف ساده، چند سیم تعبیه شده در یک قالب لاستیکی بزرگتر، کابل برق نامیده می شود، اما سیم برق یک یا چند رشته فلزی است که 99 درصد آن در برخی مواقع مسی است و در داخل یک قالب لاستیکی پیچیده می شود. است. سیم برق را می توان مهمترین جزء هر وسیله الکترونیکی دانست زیرا بدون سیم برق نمی توان دستگاه را روشن کرد. از این محصولات برای راه اندازی سیستم برق ساختمان های مختلف نیز استفاده می شود. تفاوت اصلی سیم و کابل برق این است که سیم ها یک مجموعه هستند، اما کابل ها گروهی از هادی ها هستند که از یکدیگر جدا هستند و با یک غلاف یا عایق بیرونی در کنار هم قرار می گیرند.

سیم برق چیست؟
سیم یا بافر برای انتقال برق از مکانی به مکان دیگر استفاده می شود. عاملی که جریان الکتریکی را در سیم ها منتقل می کند، فلز رسانا نامیده می شود که ممکن است از آلومینیوم یا مس ساخته شده باشد. البته واژه وایر برای تار، سه تار، گیتار و جز به جز موارد الکتریک نیز به کار می رود. سیم های برق از نظر اندازه یا قطر، مواد هادی، نوع پوشش محافظ و انعطاف پذیری متفاوت هستند. هر چه اندازه سیم برق بزرگتر باشد یا به عبارت دقیق تر، سطح مقطع بالاتر باشد، توانایی انتقال برق بیشتر می شود. سیم های برق امروزه به صورت اسپری (با انعطاف پذیری بالا) و خشک (انعطاف پذیری کم) طراحی شده اند. نمونه های اسپری با روی هم قرار دادن تعداد معینی رشته فلزی ساخته می شوند، اما نمونه های خشک تنها یک رشته فلزی دارند.

ولتاژ نامی سیم برق چیست؟
ولتاژی که سیم مناسبی در آن طراحی می شود و بر اساس آن ولتاژ آزمایش های الکتریکی را انجام می دهد، ولتاژ نامی سیم نامیده می شود. این ولتاژ به صورت U./U نشان داده می شود. در این فرمول U مقدار مؤثر ولتاژ بین هر رشته و زمین و U مقدار مؤثر ولتاژ بین دو فاز نامیده می شود.

نکات ایمنی سیم کشی ساختمان

کاربر بلاگیکس کاربر بلاگیکس کاربر بلاگیکس · 1400/10/23 23:44 ·

در این مقاله قصد داریم به بررسی نکات احتیاطی و مهم ترین نکات ایمنی سیم کشی ساختمان بپردازیم.
 بررسی محیط کار:
یکی از مهم ترین نکات ایمنی در سیم کشی ساختمان بررسی محیط کار توسط برقکار است. برقکارهای ساختمانی برای راه اندازی سیستم برق ساختمان و قرار دادن سیم ها و کابل های برق در محل مناسب باید در موقعیت های مبهم و خطرناک قرار گیرند که مهمترین آنها کار در ارتفاع، کار در زیر زمین و کار در مجاورت آب و رطوبت است. کرد.
به همین دلیل، برق کاران برای کسب اطلاعات لازم و شناخت کلی از فضا باید محیط کار خود را جستجو کرده و خطرات احتمالی را شناسایی کرده و برای رفع آنها تلاش کنند. آنها همچنین باید با دستورالعمل های کلی محل کار و محدودیت های ساختمانی آشنا باشند.
استفاده از لباس و تجهیزات مناسب:
یکی از مهمترین نکات ایمنی سیم کشی ساختمان، استفاده از لباس و تجهیزات با کیفیت و ایمن توسط برقکاران ساختمانی می باشد. برقکارهای ساختمانی باید از لباس های محافظ، دستکش و عینک های غیر رسانا استفاده کنند، زیرا همیشه احتمال جرقه یا برق گرفتگی در هنگام سیم کشی ساختمان وجود دارد.
همچنین با توجه به شرایط محیط کار خود و احتمال افتادن یا افتادن ابزار، مواد و ... از کلاه ایمنی مناسب استفاده کنند. شاید در نگاه اول تهیه و استفاده از این تجهیزات اضافی پرهزینه به نظر برسد، اما باید گفت تاثیری که در حفظ جان و سلامت افراد می گذارد غیرقابل انکار است و به راحتی از حوادث تلخ جلوگیری می کند، بنابراین ارزش هزینه کردن را دارد. .
استفاده از ابزار با کیفیت:
بدیهی است که هر شغل فنی نیاز به استفاده از ابزار خاص خود دارد. برق سازی ساختمان برای اجرای سیم کشی و سیستم برق نیاز به استفاده از ابزارهای مختلف از جمله فنر سیم کشی، دستگاه فنر برقی، فازمتر، قیچی کابل و... برای اجرای صحیح سیستم برق ساختمان، برقکاران ساختمانی باید از بالا استفاده کنند. ابزارهای باکیفیت تا در حین انجام پروژه با مشکل خاصی مواجه نشوند.
این نیز یکی از مهم ترین نکات برای افزایش ایمنی سیم کشی ساختمان است، زیرا در صورت استفاده از ابزار ضعیف، احتمال آسیب دیدن سیم ها و کابل های برق وجود دارد.
فاصله استاندارد را رعایت کنید:
 استانداردهای برق ساختمان مجموعه قوانینی است که باید در هنگام ساخت برق رعایت شود چرا که همه می دانیم که برق خطرناک است و اگر کارهای ساختمانی نامنظم و استاندارد انجام نشود خسارات جبران ناپذیری به بار می آورد. بنابراین باید با استانداردهای برق ساختمان آشنا باشید.
یکی از مهمترین این استانداردها رعایت فواصل است. متن زیر به بررسی برخی از مهم ترین فواصل در حین برق رسانی ساختمان می پردازد:
فاصله کلیدها از کف تمام شده ساختمان باید بین 110 تا 120 سانتی متر باشد.
فاصله پریزهای برق، تلفن و آنتن از کف باید بین 30 تا 40 سانتی متر باشد.
فاصله جعبه فیوز از کف ساختمان باید بین 150 تا 170 سانتی متر باشد.
فاصله جعبه فیوز از لوله های آب و گاز باید 1 متر باشد.
فاصله پنل تا آیفون از کف باید 140 تا 150 سانتی متر باشد.
فاصله آویز چراغ از سقف ساختمان باید 30 تا 50 سانتی متر باشد.
فاصله تمامی قوطی ها از چارچوب در باید بین 15 تا 25 سانتی متر باشد.

اهمیت ایمنی در برقکاری ساختمان چیست؟
زندگی مدرن ما با تمام راحتی و آسایشش به استفاده از انرژی الکتریکی بسیار مهم بستگی دارد. به عبارت دیگر، هم در خانه و هم در محل کار، برای استفاده از وسایل برقی مختلف نیاز به تامین انرژی الکتریکی داریم تا بتوانیم به راحتی فعالیت های مختلف را انجام دهیم. حتی تصور زندگی بدون برق برای ما غیرممکن شده است، بنابراین افراد مختلف باید سیستم برق ساختمان خود را راه اندازی کنند. برق با تمام فواید بی شماری که برای ما دارد، در صورت عدم استفاده کاملاً ایمن و اصولی می تواند خطرات زیادی مانند آتش سوزی در سیم ها و کابل ها و وسایل برقی مختلف را به همراه داشته باشد. علاوه بر این خطرات، خطر آسیب جانی نیز وجود دارد که اگر اپراتور نکات ایمنی را به درستی در هنگام کار با برق و کارهای برقی روی ساختمان رعایت نکند، غیر قابل جبران است. اگر شما کارشناس برق ساختمانی هستید و یا به هر نحوی با جریان برق ساختمان سر و کار دارید، پیشنهاد می کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. در این مقاله نکات مهم ایمنی در برق رسانی ساختمان را برای شما کاربران گرامی به طور کامل بررسی می کنیم.

چرا ایمنی در برقکاری ساختمان مهم است؟
شاید این سوال در ذهن شما ایجاد شده باشد که چرا بحث ایمنی در ساخت ساختمان و به طور کلی در کار با برق اهمیت دارد؟ در توضیحی کوتاه و مختصر باید گفت که ولتاژ برق موجود در منازل و ساختمان های مختلف دارای قدرت کافی برای مرگ و برق گرفتگی برقکارها و افراد مختلف است.
حتی تعویض لامپ دیواری یا سقفی بدون قطع برق ساختمان می تواند خطرناک باشد، زیرا کار با اتصالات الکتریکی بدون رعایت نکات ایمنی می تواند باعث مرگ انسان شود.

چرا باید در مورد برق بیشتر بدانیم؟
تمامی سیستم های الکتریکی این امکان را دارند که به انواع افراد و وسایل برقی آسیب وارد کنند. جریان الکتریکی جریان بار الکتریکی است. به عبارت دیگر، جریان الکتریکی به عنوان نرخ تغییر بار الکتریکی نسبت به زمان تعریف می شود که با علامت I نشان داده می شود. در یک مدار الکتریکی، بار الکتریکی اغلب توسط الکترون ها حمل می شود.
یون های موجود در الکترولیت همچنین می توانند بار الکتریکی را حمل کنند. در پلاسما، یون ها و الکترون ها هر دو حامل بارهای الکتریکی هستند. جریان باید در جهت معینی به سمت هادی بدون شکستگی جریان یابد.
به عبارت دیگر، هنگامی که یک دستگاه الکتریکی را به پریز برق وصل می کنید، بار الکتریکی از پریز خارج شده و از طریق دوشاخه و سیم برق به دستگاه منتقل می شود و سپس به منبع برق باز می گردد. با اتصال دستگاه الکتریکی به پریز، مدار باز بسته شده و بار الکتریکی منتقل می شود.

پروانه اشتغال

کاربر بلاگیکس کاربر بلاگیکس کاربر بلاگیکس · 1400/10/23 23:30 ·

پروانه اشتغال چیست و چه مزایایی دارد؟
بسیاری از امور فنی در بخش های ساختمانی و شهرسازی زیر نظر وزارت مسکن و شهرسازی انجام می شود. بر اساس ماده 4 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، فعالیت اشخاص حقیقی و حقوقی در امور فنی زیر نظر وزارت مسکن و شهرسازی مستلزم تایید صلاحیت حرفه ای آنهاست. پروانه اشتغال یک سند رسمی است که صلاحیت حرفه ای افراد برای کار در این امور را تایید می کند. فردی که این مدرک را داشته باشد با فرصت های شغلی بیشتری مواجه خواهد شد.

برای کارگروه های مختلف پروانه اشتغال صادر می شود. برخی از این گروه ها و مجوزهای استخدامی آنها عبارتند از:

مهندسین: پروانه مهندسی
کاردانی فنی و معماران تجربی: مجوز استخدام کاردانی یا تجربی
کارگران ماهر: مجوز مهارت های فنی
مرجع صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی، وزارت مسکن و شهرسازی است. این سند بنا به درخواست مهندسین واجد شرایط و با ارسال مدارک مورد نیاز به سازمان نظام مهندسی محل کار فرد صادر می شود.

شرایط اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی چیست؟
پیش نیازهای اصلی برای درخواست پروانه اشتغال به کار مهندسی (ورود به حرفه یا پایه سوم) عبارتند از:

پیش نیازهای آموزشی: داشتن مدرک لیسانس، فوق لیسانس یا دکترا در یک رشته اصلی یا مرتبط (اطلاعات بیشتر در این مورد در بخش های بعدی).
پیش نیازهای تجربی: حداقل سه سال سابقه کارآموزی یا کار برای دارندگان مدرک لیسانس، 2 سال برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد و 1 سال برای دارندگان مدرک دکترا.
گواهی قبولی در آزمون نظام مهندسی
علاوه بر موارد فوق، متقاضی برای اخذ پروانه اشتغال به کار باید فتوکپی مدارکی از قبیل کارت کد اقتصادی، فیش بانک عوارض، عضویت در سازمان نظام مهندسی و مدارک هویتی آنها را به همراه فرم درخواست صدور پروانه اشتغال به کار ارائه نماید. سازمان نظام مهندسی استان خودتان را بفرستید.

مجوزهای اولیه استخدام و ارتقاء آن چیست؟
پایه معیاری برای تعیین سطح مهندسین ساختمان از نظر تجربه و دانش علمی است. پروانه مهندسی برای پایه های سه، دو، یک و ارشد صادر می شود. قبولی در آزمون ورودی حرفه مهندسی پیش نیاز اخذ پروانه اشتغال به کار پایه سه می باشد. دریافت سطوح بالاتر و یا ارتقاء سطح مستلزم داشتن سابقه کار تجربی (پس از دریافت سطح سوم)، گذراندن دوره های آموزشی ویژه و قبولی در آزمون ارتقاء سیستم پایه نظام مهندسی (آزمون داخلی) می باشد. سابقه کار مورد نیاز برای ارتقاء پایه به شرح زیر است:

پایه سه تا دو: حداقل 4 سال
پایه یک به یک: حداقل 5 سال
پایه تا ارشد: حداقل 6 سال
توجه داشته باشید که حداکثر ارتقا پایه به تحصیلات متقاضی (رشته یا رشته مرتبط) بستگی دارد. علاوه بر این، مدرک یک فرد (لیسانس، کارشناسی ارشد یا دکترا) تأثیری بر میزان تجربه کاری مورد نیاز برای ارتقای پایه ندارد.

آزمون نظام مهندسی چیست؟
آزمون نظام مهندسی معیاری برای تایید صلاحیت علمی متقاضیان پروانه مهندسی می باشد. این آزمون توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان و با همکاری سازمان سنجش آموزش کشور برگزار می شود. در صورت داشتن سوابق قبولی (شماره سریال قبولی) در آزمون ورودی حرفه مهندسی، گواهی سابقه کار و مدارک تحصیلی مرتبط، امکان اخذ پروانه اشتغال پایه سه برای متقاضی وجود خواهد داشت.

رشته های مهندسی نظام مهندسی کدامند؟
بر اساس ماده 6 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، رشته های عمران، معماری، تاسیسات مکانیکی، تاسیسات برقی، شهرسازی، نقشه برداری و ترافیک رشته های اصلی مهندسی ساختمان هستند. آزمون نظام مهندسی در رشته های اصلی مهندسی عمران و برای برخی رشته ها در چندین شایستگی برگزار می شود.

سوالات متداول در مورد آزمون نظام مهندسی کدام اند؟ قبل از توضیح نحوه ثبت نام در آزمون نظام مهندسی به سوالات متداول این آزمون پاسخ می دهیم.

چگونه آزمون نظام مهندسی برگزار می شود؟
آزمون تمامی رشته ها (به جز معماری – طراحی) یک آزمون چهار گزینه ای است. آزمون معماری – طراحی به صورت نقشه کشی برگزار می شود. ضمناً آزمون نظام مهندسی ساختمان در تمامی رشته ها به صورت کتاب باز برگزار می شود.

ملاک قبولی آزمون نظام مهندسی چیست؟
شرکت کنندگان در آزمون نظام مهندسی می توانند با ارائه پاسخ صحیح حداقل به 50 درصد سوالات، گواهی قبولی در آزمون را دریافت کنند. البته این آستانه برای رشته مهندسی عمران، مدارک «طراحی و اجرای سازه نگهبان، فونداسیون و نگهبان» و «ارزیابی، طراحی و اجرای بهسازی» 60 درصد است. توجه داشته باشید که برای پذیرش در آزمون نظام مهندسی محدودیتی وجود ندارد و تمامی پذیرفته شدگان می توانند پذیرفته و یا مردود شوند.

اعتبار قبولی در آزمون نظام مهندسی چقدر است؟
در صورت قبولی متقاضیان در آزمون ورودی حرفه مهندسی، قبولی آنها به مدت سه سال پس از تاریخ برگزاری آزمون معتبر خواهد بود. بنابراین، متقاضیان باید برای مجوز کار در این دوره اقدام کنند. البته توجه داشته باشید که چنانچه متقاضی در زمان ثبت نام در آزمون دارای شرایط لازم (تحصیلی و تجربی) نباشد، قبولی وی معتبر نخواهد بود.

بعد از قبولی در آزمون نظام مهندسی چه باید کرد؟
اگر عضو نظام مهندسی نیستید، پس از قبولی در آزمون نظام مهندسی ابتدا باید به عضویت این سازمان درآیید. مرحله بعدی (پس از تایید عضویت) ارسال مدارک مورد نیاز (گواهی قبولی، مدرک تحصیلی، مدارک هویتی و سابقه کار) جهت صدور پروانه اشتغال به سازمان نظام مهندسی می باشد.

سهمیه ایثارگران در آزمون نظام مهندسی ساختمان چه تاثیری دارد؟
ایثارگران و ایثارگران در آزمون نظام مهندسی ساختمان سهمیه ندارند. امتیاز این افراد نیز مانند سایر کاندیداها محاسبه خواهد شد.

سنوات آزمون نظام مهندسی چگونه محاسبه می شود؟
برای محاسبه سنوات آزمون نظام مهندسی در قسمت "تبصره ویژه" نظام کنکور حرفه مهندسی روی گزینه "محاسبه سنوات" کلیک کنید. در صفحه بررسی سنوات لازم برای ثبت نام در نظام مهندسی با انتخاب رشته امتحانی، انتخاب رشته محل، ورود سوابق تحصیلی و کلیک بر روی گزینه تایید، امکان ثبت نام شما بررسی می شود.

ترفندهای قبولی در آزمون نظام مهندسی چیست؟
آزمون نظام مهندسی ساختمان یک آزمون چهارگزینه ای و باز است. البته باز بودن این تست به معنای ساده بودن آن نیست. در بیشتر موارد، تست های کتاب باز یا سطح سختی بالایی دارند و یا منابع آن ها به قدری زیاد است که یافتن پاسخ یا راه حل مناسب نیاز به زمان زیادی دارد. بنابراین قبولی در آزمون نظام مهندسی نیاز به تسلط کافی و مدیریت زمان دارد. در تست های معمولی (تست یا تشریحی) حفظ حرف اول را می زند. در صورتی که در آزمون های تستی کتاب باز ارزشیابی، تجزیه و تحلیل و تلفیق اطلاعات مهارت هایی است که می تواند منجر به موفقیت و کسب نمره قبولی شود. در این قسمت به معرفی ترفندهای قبولی در آزمون نظام مهندسی ساختمان می پردازیم.

منابع را آماده کنید
برای آمادگی در آزمون نظام مهندسی ابتدا باید منابع مورد نیاز برای قبولی در آن را آماده کنید. در بخش‌های بعدی به معرفی کامل منابع رشته‌ها/صلاحیت‌های مختلف این آزمون می‌پردازیم. تهیه منابع اولین قدم در برنامه ریزی و انتخاب استراتژی مناسب برای مطالعه است. اکثر منابع آزمون نظام مهندسی در اینترنت موجود است و قابل دانلود است. البته برای روز آزمون باید این منابع را به صورت فیزیکی آماده کنید و به جلسه ببرید.

فهمیدن بهتر از حفظ کردن است
هدف از آزمون نظام مهندسی ارزیابی توان فنی مهندسین در زمینه های مختلف مرتبط با پروژه های ساختمانی می باشد. بنابراین داوطلب برای قبولی در این آزمون باید درک بالایی از دروس تخصصی داشته باشد. اکثر سوالات آزمون باز نیاز به فرمول بندی، مقایسه، تجزیه و تحلیل و ارزیابی دارند. حفظ ساده نمی تواند منجر به موفقیت در این آزمون ها شود. البته این یکی از مزیت های تست نظام مهندسی است. زیرا حفظ تمامی منابع اگر غیرممکن نباشد بسیار سخت و زمان بر خواهد بود. بنابراین هنگام آماده شدن برای آزمون نظام مهندسی به جای حفظ کردن، بر درک مطلب تمرکز کنید.

مطالب مهم را خلاصه کنید، در زمان صرفه جویی کنید
تعداد منابع آزمون نظام مهندسی در رشته ها / صلاحیت های مختلف متفاوت است. با این حال، اکثر موارد قبولی در هر آزمون اصلی / صلاحیت به تعداد زیادی منابع نیاز دارند. در صورت اطمینان از مهم بودن برخی موضوعات از خلاصه استفاده کنید و در آزمون های قبلی تکرار کنید. جستجو در خلاصه ها بسیار سریعتر از یافتن یک مورد خاص در یک کتاب چند صد صفحه ای است. البته در جمع بندی زیاده روی نکنید. زیرا می تواند اثر معکوس داشته باشد.

منابع را در امتحان مرتب کنید، مطالب را در ذهن مرتب کنید
همانطور که چندین بار اشاره کردیم، تعداد منابع آزمون نظام مهندسی زیاد است. ذکر چند بار این موضوع مهم شما را وادار می کند تا یک استراتژی مناسب و بهینه برای کسب امتیاز کافی بیابید. در حین آمادگی برای آزمون نظام مهندسی، از مطالب یک نقشه ذهنی تهیه کنید. با بررسی هر سوال، باید بتوانید کلمات کلیدی و منبع اطلاعات مورد نیاز برای پاسخ به آن سوال را شناسایی کنید. در واقع باید بتوانید منبع و بخش مناسب را در کمترین زمان ممکن پیدا کنید. این مهارت با مطالعه تست های قبلی به دست می آید. در محل آزمون، منابع را مرتب کنید و از گرفتن منابع اضافی خودداری کنید. این امر هنگام استفاده از یک منبع یا یافتن یک موضوع خاص از سردرگمی جلوگیری می کند.

شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی چیست؟
برای شرکت در آزمون نیاز به داشتن مدرک مهندسی (لیسانس) از یکی از هفت رشته مهندسی عمران، معماری، برق، مکانیک، ترافیک، شهرسازی و نقشه برداری می باشد. همچنین افراد می توانند بعد از 3 سال از لیسانس، 2 سال کارشناسی ارشد و یا 1 سال دکتری در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند. بدیهی است افرادی که از تاریخ دوره کاردانی هر پنج سال یکبار دارای مدرک کاردانی هستند معادل یک سال کارشناسی می باشد. بر اساس تبصره ۲ ماده ۷ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، جدول کد رشته های مختلف و نوع پروانه اشتغال به کار (اعم از اصل یا مرتبط) بر اساس عنوان مدرک دانشگاهی و آخرین مصوبات کمیسیون معادل سازی از دفتر سازمان های مهندسی و امور بین الملل وزارت مسکن و شهرسازی.

به تمامی سازمان های نظام مهندسی ساختمان استان به شرح زیر اعلام شده است که داوطلبان باید با تطبیق آن با مدرک تحصیلی خود در آزمون ثبت نام کنند. برای آزمون نیازی به پایان خدمت نیست و قبولی 4 سال اعتبار دارد و داوطلبان می توانند تا 4 یا 4 سال پس از قبولی خدمت یا معافیت آمادگی لازم را داشته باشند اما باید دارای سالها سابقه کار لازم باشند. آزمون یک مرحله ای است و مصاحبه و گزینش ندارد.

آیا آزمون نظام مهندسی آسان است؟
آزمون نظام مهندسی آزمونی است که چندان سخت نیست، باید اطلاعات و راهکارهایی داشته باشیم و بر اساس آن راهکارها عمل کنیم.
ابتدا باید بدانیم چرا باید خودمان را اذیت کنیم و در این آزمون شرکت کنیم و برای مجوز استخدام اقدام کنیم؟
در سال های گذشته مهندسانی که پروانه اشتغال به کار در نظام مهندسی دریافت می کردند درآمد بسیار خوبی داشتند اما در سال های اخیر اولاً به دلیل رکود بازار مسکن و کاهش ساخت و ساز و ثانیاً به دلیل اخذ پروانه اشتغال برای بسیاری از مهندسان جدید. افرادی که وارد بازار کار شده اند این درآمد را بسیار کمتر کرده اند. اما در کل داشتن حق امضا یا همان پروانه اشتغال برای هر مهندس و اعتباری لازم است. با این مجوز می توانید شخصیت رسمی و قابل اعتماد تری در بین مردم و سایر مهندسان داشته باشید.

قوانین نظارت برق ساختمان

کاربر بلاگیکس کاربر بلاگیکس کاربر بلاگیکس · 1400/10/23 11:32 ·

قوانین نظارت عالی بر برق ساختمان چیست؟
1- در سرویس بهداشتی پریز برق وجود ندارد. حداقل 70 سانتی متر از روشویی و 30 سانتی متر از لبه روشویی فاصله داشته باشید.
2- چاه ارت توسط شرکت های دارای گواهی اجرا شود، مقاومت چاه 2 اهم و برای چاه ارت، قشر چاه (قشر شرکت مجری چاه) گرفته شود.
3- رعایت حریم شبکه های توزیع برق از ساختمان برای ولتاژ v380-220 برابر با 1.5 متر و حریم 20 کیلو ولت 3 متر می باشد.
4- استفاده از برق کاران مجاز که دارای گواهی کار از سازمان فنی و حرفه ای هستند امکان پذیر است.
5- استفاده از کلید محافظ عمر (RCD/RCCB) با جریان نشتی حداکثر 30 میلی آمپر الزامی است.
6- کف پنل فیوز از کف تمام شده 170 سانتی متر و از لوله آب و گاز 150 سانتی متر فاصله داشته باشد.
7- در تابلو برق سیم های نول باید توسط ترمینال پیچی به هم وصل شوند و سیم ها پیچ خورده و چسبانده نشوند.
8- در تابلو برق از شین ارت برای اتصال سیم های ارت استفاده کنید.
9- در کلیه لوله های برق سیم کشی باید سه سیم باشد به جز اعلام حریق دو سیمه که البته برخی از اعلام حریق ها نیز سه سیمه هستند. یک و نیم میلی متر مربع 1.5 * 3 باید انجام شود.
10- حداقل فاصله پریزها با کف تمام شده 30 سانتی متر و فاصله کلیدها تا کف تمام شده 110 سانتی متر می باشد. به جز آشپزخانه، پارکینگ و سقف که باید 110 سانتی متر ارتفاع داشته باشد و پریزهای داخل پارکینگ و سقف باید IP44 باشد، یعنی دارای روکش برف و باران باشد.
11- فاصله کلید از "چارچوب در" بین 10 تا 30 سانتی متر قابل انتخاب است، اما هر فاصله انتخاب شده باید در سرتاسر ساختمان به یک اندازه باشد و کلید و پریز کنار لولای در نصب نشود. .
12- حداقل ارتفاع نصب پریز از کف تمام شده در آشپزخانه، پارکینگ و فضای مرطوب 110 سانتی متر و فاصله پریز تا حاشیه بیرونی سینک 60 سانتی متر باشد.
13- ارتفاع نصب کلید فن از کف 120 سانتی متر می باشد.
14- فاصله کلید و پریز از شیر گاز حداقل 50 سانتی متر باشد مشروط بر اینکه پریز بالای شیر گاز نصب شده باشد. اگر پریز در سمت چپ یا راست یا زیر شیر گاز نصب شده باشد، رعایت فاصله حداقل 10 سانتی متری کافی است.

سیم کشی توکار ساختمان

کاربر بلاگیکس کاربر بلاگیکس کاربر بلاگیکس · 1400/10/23 10:45 ·

سیم کشی برق (توکار) چه کاربردهایی دارد؟
در روش های سیم کشی برق توکار، موقعیت یابی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. کارشناس برق ساختمان باید بتواند بهترین و اقتصادی ترین روش سیم کشی برق را با حفظ ایمنی و معیارهای مهم اجرا کند. روش های رایج این نوع سیم کشی ساختمان شامل موارد زیر است:

1. سیم کشی توکار توسط جعبه اتصال: این روش سیم کشی ساختمان در گذشته بسیار متداول بوده است، در نقطه ای خاص از دیوار (معمولا بالای کلیدها و پریزها) جعبه اتصال قرار می گرفت و سیم های لازم گرفته می شد. از این جعبه البته سال هاست که این روش کنار گذاشته شده و امروزه هم استفاده از آن غیرقانونی است، زیرا این روش خطرات زیادی دارد.

2. سیم کشی در کار توسط جعبه کلید سوکت: در این روش محفظه ای در داخل دیوار در نظر گرفته می شود که جعبه کلید یا پریز در آن قرار می گیرد که علاوه بر حفظ زیبایی با بازکردن آسان پیچ ها و برداشتن قسمت بیرونی کلید باعث حفظ زیبایی می شود. و سیم سوکت قابل دسترسی است.

3. سیم کشی در محل کار توسط جعبه فیوز: در این روش می توان با توجه به میزان برق مورد نیاز در قسمت های مختلف فضای ساختمان با کنترل نحوه توزیع برق و با قرار دادن سیم ها در داخل جعبه فیوز، برق مورد نیاز را توزیع کرد. گرانتر از دو روش دیگر است اما خوبی آن این است که در صورت بروز مشکلات فنی و یا مشکلات دیگر در برق ساختمان مانند اتصال و ... مشکل ایجاد شده در این روش بسیار راحت بررسی و عیب یابی می شود.

انواع سیم های مورد استفاده در سیم کشی برق و ساختمان
هر سیم برق از یک فاز و یک صفر تشکیل شده است. در سیم کشی های سطحی و توکار معمولا از سیم های یک رشته یا دو رشته استفاده می شود. در سیم کشی توکار از سیم های تک رشته ای و در سیم کشی های سطحی از سیم های دو رشته ای استفاده می شود. . یکی از انواع سیم هایی که برای سیم کشی برق ساختمان استفاده می شود، سیم های پاششی می باشد. سیم های مورد استفاده در سیم کشی برق ساختمان، سیم هایی هستند که دارای یک سری سیم هادی هستند و به دلیل انعطاف پذیری قابل شکل گیری هستند. از این نوع سیم ها بیشتر در تابلوهای برق و سیستم های برق فشار قوی استفاده می شود. پخش کننده است که مشخصه این سیم ها بین مشخصات سیم های اسپری و سیم است. تراکم صدا را کاهش می دهد، به همین دلیل از این سیم ها در خطوط تلفن استفاده می شود.

برق ساختمان چیست؟
از زمانی که پای خود را داخل ساختمان گذاشته اید، با برق آن سر و کار داشته اید. زیرا حتی خاموش کردن لامپ می تواند بر کار و زندگی ما تأثیر بگذارد. به همین دلیل است که برق یک عنصر مهم در یک ساختمان است. برق رسانی ساختمان با انجام مراحل سیم کشی انجام می شود و برق قسمت های مختلف ساختمان را تامین می کند.

استاندارد انواع تجهیزات برقی ساختمان چیست؟
استانداردهای پریز برق ساختمان
زمانی که می خواهید پریز برق ساختمان را نصب کنید حداقل فاصله نصب از کف ساختمان باید 30 سانتی متر باشد. همچنین کلید باید 110 سانتی متر از زمین فاصله داشته باشد.
البته پریزهای آشپزخانه، پشت بام و پارکینگ ساختمان باید 110 سانتی متر از زمین فاصله داشته باشند و پریزهایی که برای پارکینگ ها و پشت بام تعبیه می شوند باید دارای درپوش باشند تا از باران و برف در امان باشند و اجازه رطوبت را ندهند.
از طرفی باید توجه داشت که اگر می خواهید پریز را روی شیر گاز قرار دهید، سوکت و شیر گاز باید حداقل 50 سانتی متر از هم فاصله داشته باشند.

استاندارد ظرفیت فیوز
فیوز مورد استفاده برای روشنایی با کولر گازی ظرفیت متفاوتی دارد. ظرفیت فیوز باید 10 آمپر برای روشنایی و 16 آمپر برای سوکت باشد. کنتور و کولر گازی به ترتیب 25 و 20 آمپر ظرفیت دارند.

استانداردهای فضای مرطوب
در هر ساختمانی یک سری محله وجود دارد که رطوبت بیشتری نسبت به جاهای دیگر دارد. در صورت نصب وان حمام در ساختمان، باید از یک کلید نجات جان جداگانه استفاده شود. در محیط های مرطوب نیز باید از تراز برای ولتاژ دادن به تجهیزات الکتریکی استفاده کرد: تراز کردن یکی از اساسی ترین روش ها برای جلوگیری از برق گرفتگی در ساختمان است.

اتصال خط سوکت به فیوز
همانطور که می دانید برای هر سوکت یک فاز و صفر می خواهیم. بنابراین بین دو پریز دو سیم 2.5 متری قرار می گیرد و برای هر پریز 4 سیم دارید و با استفاده از ترمینال به پریز متصل می شود.

انجام خدمات برق ساختمان
تحقیقات نشان داده است که در ایران سالانه بیش از 700 نفر بر اثر برق گرفتگی جان خود را از دست می دهند. زیرا الکتریسیته نیروی قدرتمندی است که در صورت عدم استفاده صحیح، خطرات بسیاری را در پی خواهد داشت; بنابراین برق ساختمان باید توسط افرادی که به ابزار و استانداردها آشنایی کامل دارند، راه اندازی شود.